Boken

 

 

 

I boken ”Eviga ögonblick” (Fri Tanke Förlag 2015) har jag valt ut tio ögonblick från den klassiska musikens tusenåriga historia för att fånga den mitt i steget – i ett ackordbyte, klangskifte eller i en rytmisk förskjutning där något sker för allra första gången. Där musiken vidgar sig, förflyttar sina gränser och bär framtiden i sig. Men också för att utifrån dessa språng tala om den klassiska musikens betydelse och relevans i dag.

Till boken hör därför en cd-skiva som får de tio ögonblicken att klinga i nuet. Samt en unikt kortfattad historik över hela den klassiska musiken och dess väsensskilda epoker. Spellistan ovan hör samman med denna historik.

Bokens tio ”eviga ögonblick” är valda ur:

Perotinus Viderunt omnes från ca år 1200

Claudio Monteverdis opera Orfeo från 1607

Arcangelo Corellis Concerto grosso i g-moll Op 6 nr 8 från 1690.

J. S Bachs Partita för soloviolin i d-moll från 1720

Joseph Haydns stråkvartetter Op 33 nr 1 i h-moll från 1781

Ludwig van Beethovens Pianosonat nr 32 i c-moll Op 111 från 1820

Richard Wagners opera Tristan och Isolde från 1865

Edgard Varèses Ionisation från 1931

John Cages Six Melodies från 1950

Steve Reichs It’s gonna rain från 1965

Bakom fliken ”Nya eviga ögonblick” på denna hemsida kommer du att hitta nya nedslag som jag gör i musikhistorien. Skrivna i samma anda som i boken. Och med länkar till lyssning.

Boken ”Eviga ögonblick” är djärvt och lekfullt illustrerad av konstnären Jockum Nordström som jag tidigare samarbetat med då han illustrerade skivsidan i Dagens Nyheter. Och kan köpas i bokhandeln, genom den etablerade näthandeln eller beställas direkt från Fri Tanke Förlag http://www.fritanke.se/bok/eviga-ogonblick/